

بازدیدها: 23
انواع معادن سنگ ساختمانی:
اساس معادن سنگ ساختمانی به دو گروه زیر تقسیم می شوند:
الف – معادن سنگ ساختمانی بی بُعد : در این دسته از سنگهای ساختمانی مقاومت و اندازه طبیعی سنگ ساختمانی مد نظر نیست و لذا استخراج آن نیز به طور انتخابی صورت نمی گیرد و از روش حفاری و انفجار برای استخراج آن استفاده می شود مانند سنگ لاشه که دارای شکل به خصوص نبوده و برای ساختن پلها , دیواره ها , سیل شکنها , کف کانالها و بناسازی به شکل مالون (تراشیده شدن سنگ لاشه) میتوان استفاده کرد و از ضایعات این سنگ در مصارف مختلف از قبیل پر کردن بین دیواره ها و … استفاده می شود.
ب – معادن سنگ ساختمانی بُعد دار (سنگ نما) : سنگ ساختمانی که دارای ابعاد فیزیکی , مکانیکی و شیمیایی مشخصی هستند و به همان صورت که در طبیعت هستند استخراج می شوند. در سنگهای ساختمانی بُعد دار هدف خرد کردن سنگ نیست , تنها هدف , ایجاد شکستگی صفحه ای و آماده سازی آن برای بهره برداری با شکل و ابعاد اولیه و طبیعی آن می باشد بنابر این برای استخراج آنها یا از طریق برش دادن و یا از طریق شکاف ایجاد کردن توسط چالهایی با انفجار کنترل شده انجام می گیرد. سنگ نما به صورت سنگهای نازک به ضخامت یک سانتیمتر یا بیشتر تهیه می شود این سنگها به اندازه های دلخواه بریده شده و در کف و نمای داخل و خارج ساختمان به کار می روند.
عوامل بهره برداری از معادن سنگ ساختمانی
برای بهره برداری از معادن سنگ ساختمانی عوامل مهمی وجود دارند :
۱ – ساخت و بافت سنگ ساختمانی
۲ – وسعت هوازدگی سنگ ساختمانی
۳ – قابلیت کاری معدن سنگ ساختمانی
۴ – رنگ سنگ ساختمانی
ساخت و بافت سنگ ساختمانی:
یکی از عوامل مهم برای انتخاب معدن سنگ ساختمانی است چرا که لایه لایه بودن , توده ای بودن , شکل و نوع و اندازه کانی یا بلورهای تشکیل دهنده سنگ ساختمانی و ارتباط آنها به هم به ساخت و بافت سنگ ساختمانی مربوط بوده و از نظر استحکام و زیبایی و ظاهر سنگ موثر می باشند. مهمترین بافتهایی را که در سنگهای تزئینی می توان عنوان کرد به شرح زیر است :
بافت پورفیری – دانه های بزرگی از یک یا چند کانی در داخل یک خمیره ریز بافت مشخص قرار گرفته اند. مثل سنگ ساختمانی گرانیت و بازالت
بافت موزائیکی یا دانه ای – دانه های تشکیل دهنده سنگ ساختمانی به صورت غیر منظم یا با نظم کمی به حالت بسته بندی با هم قرار گرفته اند مثل بعضی از سنگهای رسوبی
بافت پگماتیتی – نوعی بافت در سنگهای آذرین که در آن دانه های تشکیل دهنده سنگ ساختمانی بزرگ هستند مانند گرانیت سفید دانه درشت
بافت یا ساخت نواری – سنگ ساختمانی به صورت نوارهای نسبتاً باریک دیده می شود و ممکن است نوارها به یک یا چند رنگ مختلف باشند مثل سنگهای رسوبی (مرمریت)
بافت متخلخل – سنگ ساختمانی دارای تخلخل نسبتاً زیادی است و حتی با چشم غیر مصلح نیز قابل رویت است مانند تراورتن
وسعت هوازدگی سنگ ساختمانی :
اصطلاح هوازدگی به آن قسمت از سنگ ساختمانی گفته می شود که در سطح قرار گرفته و ظاهر خاکی دارد و به نظر خرد شده است. رنگ قسمت هوازده سنگ ساختمانی که رنگ ظاهری آن است با رنگ متن سنگ ساختمانی متفاوت است و دلیل این تفاوت رنگ اکسید شدن قسمت خارجی سنگ است برای مشاهده رنگ اصلی سنگ باید قسمت هوازده سنگ ساختمانی را جدا کنیم و رنگ اصلی سنگ را مشاهده کنیم مثلاً در مورد گروه گرانیتها هوازدگی به وسیله اکسیده شدن توده سنگ انجام می شود و ضرایبی را نیز بر حسب اکسیده شدن برای اقسام سنگها قائل می باشند . مثلاً در مورد گرانیت ها اکسیداسیون خیلی کم را با ضریب صفر و اکسیداسیون محدود را با ضریب ۱ و محدود متوسط را با ضریب ۲ و متوسط را با ضریب ۳ و بلاخره اکسیداسیون زیاد را با ضریب ۴ عنوان می کنند . سنگهای اکسیده با ضریب ۲ و ۳ و ۴ را معمولاً برای مصارف تزئینی در نظر نمیگیرند . در مورد سنگهای غیر گروه گرانیت نیز وسعت هوازدگی را با توجه به مقدار و ضخامت قسمت سوخته سنگ و نسبت آن به مقدار غیر سوخته بررسی می نمایند.
قابلیت کاری در معدن سنگ ساختمانی :
فاکتورها یا مفاهیم معدن کاری باید از دو جنبه فنی و اقتصادی مورد بررسی قرار گیرند .
عوامل فنی عبارتند از : توپوگرافی ناحیه معدن , زمین شناسی ناحیه , شناسایی درزه و شکستگیهای موجود , بلوک دهی و کیفیت مواد ( یکنواختگی آن در نقاط مختلف )
عوامل اقتصادی عبارتند از : محل و موقعیت کانسار و فاصله آن نسبت به بازار فروش از نظر هزینه های حمل , موقعیت دسترسی به کانسار از نظر راههای ارتباطی و … با بازار مصرف , ضخامت باطله روی کانسار از نظر هزینه های باطله برداری , سنجش کانسار از نظر تولید سالیانه و عمر معدن , هزینه های خرید یا اجاره زمین در ناحیه معدن در صورت لزوم , امکانت آب و برق , هزینه های تسطیح و تاسیسات , بررسی بازار و قیمت سنگ و سوددهی معدن.
رنگ سنگ ساختمانی:
رنگ عامل مهمی برای تایین ارزش سنگ و فروش آن در بازار است . سنگهای گرانیتی به جز در موارد کم به خاطر وجود بلورهای مختلف سنگین و وجود بعضی مواد الوان در خمیره آن از یک رنگ تشکیل نشده است و رنگ کلی سنگ ساختمانی, رنگ آن محسوب می شود . گروه سنگهای آهکی در صورتی که مواد فرعی در آنها نفوذ نکرده باشد به رنگ سفید و در صورت وجود مواد فرعی به رنگهای مختلف در می آیند . گاهی این رنگ در کل متن سنگ ساختمانی اثر می کند و گاه این رنگ به صورت لایه ها و طرح های مختلف در آن دیده می شود . از نظر بازار فروش اساس مرغوبیت سنگ از جنبه رنگ به ترتیب فوق است : سفید مطلق , سیاه مطلق , رنگهای روشن نزدیک به سفید , رنگهای نزدیک به سیاه , سنگهای تک رنگ و سنگهای چند رنگ.
معامل الرخام والجرانیت فی ایران معامل المرمروالگرانیت فی ایران معامل الحجرفی ایران معامل فعاله للحجرفی ایران
معارض الرخام والجرانیت فی ایران
معارض المرمروالگرانیت فی ایران اصفهان
معارض الحجرفی ایران
اعظم معارض للمرمروالگرانیت فی ایران
معامل الرخام فی ایران
معامل الحجر فی ایران