

بازدیدها: 360
چگونه از سنگ نمای ساختمانی نگهداری کنیم ؟

محافظت از سنگ نمای ساختمانی
سنگ به مواد جامدی از پوسته زمین اطلاق میشود که از یک یا چند کانی که با یکدیگر پیوند یافتهاند، تشکیل شدهاست. در زمینشناسی سنگ تجمعی طبیعی و جامد از مواد معدنی یا شبه معدنی است. لایه خارجی جامد زمین (سنگکره) از سنگ تشکیل شدهاست. صخرهها سه گونه هستند:آذرین، رسوبی و دگرگون شده. دانش شناختن سنگها را سنگشناسی میگویند. عنصر اصلی تشکیل دهنده تمامی سنگها سیلیس است.
سنگ ها هم نیاز به مراقبت دارند
تمیزکردن
سنگ های گرانیت، مرمر و شیست استفاده شده در نمای ساختمان به تناوب نیاز به شستشو با مواد تمیزکننده رقیق دارند. برای جلوگیری ازکدر شدن همیشگی سطح سنگ های نما حداقل سالی یک بار باید سطح نما را شستشو داد. سطح سنگ آهک به کمک باران به خودی خود پاک نمی شود. بنابراین برای پاک کردن رسوب ها و پوسته های گچی لازم است از برس های سیمی استفاده شود.
شستشوی سنگهای آهکی ممکن است موجب بروز شوره و لک پس از خشک شدن و یا ایجاد پوسیدگی شوند؛ لذا کنترل میزان آب مصرفی بسیار مهم است.ماسه سنگها معمولاً به کمک وسایل مکانیکی و مواد شیمیایی تمیز می شوند. مواد زبر (مانندماسه) برای تمیز کردن سطح سنگ های ساختمان در مورد سنگهای نرم صدمات غیر قابل جبرانی را ایجاد می نماید.
نگهداری از سنگ
معمولا پوششهایی مانند مواد ضد آب سیلیکونی بر اساس دستور العمل و تجربه بر سطوح سنگی پاشیده می شوند. روش سیلیکون ممکن است در حالات خاص موجب افزایش حجم نمک رسوب کرده درسطوح زیرین شود و به مرورمشکل ایجاد کند. این مواد نباید بر روی سطوح فاسد شده پاشیده شوند. پوششهای پلیمری برای استحکام سنگهای پوسیده به کار می روند. این پوششها تا عمق 50 میلیمتر در داخل سنگ نفوذ می کنند و سبب پلیمیریزه شدن و استحکام لایه های داخلی بدون تغییر در نمای سنگی میشوند. معمولا از این مواد برای تعمیر قطعات سنگی کوچک تزئینی که درمعرض خطر آنی قرار دارند استفاده می شود.
حفافظت سنگ نما باید به صورتی باشد که از هرگونه آسیب در تمام مراحل کار جلوگیری شود.
مهندس ناظر به دلیل آنکه تا زمان عمر مفید ساختمان مسئول حفظ و نگهداری از ساختمان می باشد می بایست به درستی نسبت به روش های حفاظت از اجزا ساختمانی آگاهی داشته و همچنین به صورت کتبی به مالک نیز ابلاغ نماید تا با استفاده از افراد صاحب صلاحیت این امور انجام و بررسی گردد.
حفاظت از سنگ نمای ساختمان
وسایل بسته بندی به کار رفته برای حفافظت ،نباید سنگها را بد شکل کنند یا اثر دائمی روی آنها بگذارند.
به منظور حفافظت سطح باید جابجایی با دقت انجام شود نکته مهم:
از به کار گیری قلابها ، اهرمها یا دیگر وسایلی که احتمالا به سنگ آسیب می زنند اجتناب گردد.
روغنها ،چربی ،رنگ ،سیمان و مایعاتی دیگر که سنگها در معرض آنها قرار می گیرند باعث لکه دار شدن سنگ ها می شوند و نباید در نزدیکی محل نگهداری سنگها استفاده شوند.
محافظت سنگ نما در مرحله ساخت
سطح تزئین شده سنگ باید در مراحل ساخت به وسیله پوشش موقت با دقت محافظت شود.
محافظت کار انجام شده
-در تمام مراحل کار لازم است که همه سنگها به طور صحیح محافظت شوند .
-به سطوح خارجی بخصوص در قسمتهای گوشه و قسمتهای برجسته تزئینی باید توجه ویژه شود.

از نمای سنگی محافظت کنیم
-محافظت ممکن است به وسیله چوبهای باریک ،پارچه کنفی یا روکشهای پلی اتیلن باشد ، اما نباید آسیب یا تاثیر بد روی سنگها به جای بگذارد.
-برای محافظت سنگهای آهکی در برابر دوغاب می توان با مالیدن مخلوط آهک و پودر یک سنگ مشابه که در آن مخلوط پرمایه تر از یک قسمت آهک به ۱۲ قسمت پودر سنگ نباشد .
-این کار را انجام داد که پس از اتمام کار باید از روی سطح سنگ زدوده شود.این کار برای سایر انواع سنگها توصیه نمی شود.
-از روکشهای پلی اتیلن می توان برای محافظت سنگ در مقابل باران ،برف و یخ بندان استفاده کرد.
-برای محافظت قرنیزها و گوشه ها می توان از زهوارهای چوبی یا سایر وسایل محافظت کننده استفاده نمود.
-با استفاده از پوششهای مناسب می توان از آسیب دیدن سنگهای نصب شده به وسیله داربست ها جلوگیری کرد.
-داربست های فولادی ممکن است تولید لکه زنگ زدگی کنند به ویژه اگر سوراخهای قطعات داربست مسدود نشده باشد تا مانع جریان آب باران آغشته به رنگ از روی سطح سنگها شوند.
-هنگام کار در قسمتهای فوقانی ساختمانهای بلند بایستی از آلوده شدن قسمتهای زیرین ممانعت نمود.
-در زمستان اگر نزدیک به صفر باشد ،از استفاده ملات باید اجتناب کرد مگر اینکه پیش بینی های ویژه ای در کارگاه زمستانی صورت گرفته باشد .
-لازم است درزها در مقابل یخ زدگی نیز محافظت شوند.
همانطور که می دانید بحث طراحی نما در ساختمان های اداری و مسکونی به منزله ماهیت آن ساختمان ها است. طراحی نما به سبک های مختلف کلاسیک، مدرن و ترکیبی و با تلفیق متریال های مختلف مانند سنگ تراورتن، شیشه، آجر نما، چوب ترموود و … به نگهداری نیاز دارند. اصول اولیه نگهداری از نماهای ساختمانی در مرحله ی اجرای نما پایه گذاری می شود. اصولی در اجرا وجود دارد که می بایست توسط اکیپ ها و تیم های اجرایی رعایت شود.
نگهداری از نماهای کلاسیک:
نماهای کلاسیک از متریال مخصوص به این سبک استفاده می کنند. سنگ های تراورتن در انواع مختلف بدنه ی طراحی نما به سبک کلاسیک را تشکیل می دهد. یکی از راه های نگهداری از نماهای کلاسیک این است که در زمان اجرای نما از اکیپ ها و تیم های اجرایی با کیفیت استفاده کنیم. سنگ تراورتن به علت وجود سوراخ های زیادی در پشت پلاک ها به خوبی جذب بدنه ی ساختمان می شود. کیفیت در اجرا بیشتر برای اجرای ستون ها، شمش ها و تاج بررسی می شود. اگر کیفیت اجرا را در حد قابل قبولی در نظر بگیریم، نکهداری از نما فقط بحث شستشو خواهد بود. شما می توانید هر چند سال یکبار نسبت به شستشوی نماهای کلاسیک اقدام کنید.
گروه های مخصوص شستشوی نما وجود دارند که می توانید از آنها کمک بگیرید. با توجه به نوع متریال غالب در نماهای کلاسیک که همان سنگ تراورتن است، نیازی به بازسازی نما نخواهید داشت. مگر اینکه ساختمان شما قدیمی باشد و شما تشخیص دهید که طرح نمای ساختمان را عوض کنید
نگهداری از نماهای مدرن:
با توجه به سابقه ی کوتاه نماهای مدرن در شهرهای بزرگ بحث نگهداری فقط به 2 مسئله اصلی ختم می شود. اگر متریال مورد استفاده در نمای مدرن شما شیشه و آجر است، بهتر است هر ساله مورد بازدید و مرمت احتمالی قرار بگیرند. شما در نماهای مدرن با توجه به متریال های استفاده شده و همچنین میزان تخریب های احتمالی که بر اثر شرایط جوی اتفاق می افتد، عمل می کنید. شستشوی نماهای مدرن نیز به مانند نماهای کلاسیک می بایست هر 3 سال یکبار انجام گیرد. این زمان به انتخاب خود شماست. هستند افرادی که هر 10 سال نمای ساختمان خود را شستشو می کنند.
ترمیم نماهای سیمانی قدیمی:
نماهای رومی که در قدیم کار می شد، امروز نیاز به مرمت و تعمیر دارد. تغییرات آب و هوایی و شرایط اقلیمی می تواند خیلی به نماهای سیمانی صدمه بزند. نمای ساختمان به صورت مستقیم زیر تابش نور آفتاب قرار دارد و در زمستان ها زیر برف و باران. همین شرایط باعث می شود تا سیمان از روی بدنه نمای ساختمان بلند شود. ریختگی و ترک خوردگی نماهای سیمانی از موارد شایع در اینگونه نماها است. شما می توانید با ترمیم نمای سیمانی کار مرمت را آغاز کنید و با رنگ کردن نما به آن جان تازه ای ببخشید.