

بازدیدها: 48
نحوه نام گذاری سنگ های ساختمانی
رایج ترین سنگ های ساختمانی انواع مختلفی دارد. سنگ های مورد استفاده در ساختمان بر حسب شکل هندسی آنها یا گاهی بر حسب محلی که از آنجا استخراج شده اند، نام گذاری می گردند.
رایج ترین سنگ های ساختمانی ماسه سنگ ها (Sand Stone)
از رایج ترین سنگ های ساختمانی می توان به ماسه سنگ ها اشاره کرد. ماسه سنگ ها، سنگ ساختمانی رسوبی متشکل از دانه های سیلیسی به هم چسبیده هستند.
سختی و دوام ماسه سنگ ها به نوع ماده چسباننده آنها بستگی دارد. این ماده ممکن است سیلیس، اکسید آهن یا رس باشد. ماسه سنگ ها متخلخل هستند و درصد جذب آنها 1/5 الی 6 درصد وزن آنهاست. به همین سبب در برابر یخبندان مقاومند و از آنها به صورت سنگ لاشه، بادبر و … برای مصارف خارجی نظیر دیوارسازی، جدول سازی و … استفاده می شود.
انواع ماسه سنگ ها:
- سیلیسی
- آهکی
- آهن دار
- رسی
- کواتزیت
سنگ های آهکی (Calcareous Stone, Lime Stone)
یکی از رایج ترین سنگ های ساختمانی سنگ های آهکی هستند. سنگ های آهکی، سنگ ساختمانی با منشا رسوبی هستند که اساسا متشکل از کربنات کلسیم یا کربنات مضاعف کلسیم و منیزیم (دولومیت) یا ترکیبی از این دو می باشند.
این سنگ ها برای تزئینات داخل و خارج ساختمان، دیوار، تزئینات کف، نماسازی، ستون سازی و مجسمه سازی به کار می برند. ولی در خارج از بنا نباید از آنها استفاده کرد زیرا موجب تخریب فوری ماسه سنگ ها می شوند.
انواع سنگ های آهکی:
- سنگ آهک دولومیتی
- سنگ آهک
- استخوانی
- سنگ آهک ریز بلورین
سنگ آهک متبلور (سنگ ساختمانی تراورتن)
وقتی آب حاوی بی کربنات کلسیم تبخیر شود از خود کربنات کلسیم به جای می گذارد اگر این اتفاق در چشمه های آب گرم رخ دهد، سنگ ساختمانی تشکیل یافته از آن تراورتن نامیده می شود که سنگیست متخلخل و بلورین و ساختمانی لایه ای دارد. در واقع این سنگ هم از رایج ترین سنگ های ساختمانی است.
به علت بافت خوشایند آن و نیز تمایل به نمایش حفره های طبیعی کوچک روی سطح بریده شده اش به عنوان سنگ تزئینی در داخل و خارج ساختمان به کار می رود.
سنگ ساختمانی رسی (Clay Stone)
این سنگ ساختمانی از انواع سنگ های دگرگونی هستند که از دگرگون شدن خاک رس در طول زمان به دست می آیند و به نام شیست خوانده می شوند. به صورت لایه لایه و به رنگ سیاه یا خاکستری تیره می باشند. شیست به طور نامنظم در نماسازی، پوشش سقف به جای سفال و فرش کف پیاده رو ها به کار می رود.
سنگ ساختمانی گرانیت (Granite Stone)
سنگ ساختمانی گرانیت از انواع سنگ های آذرین درونی و عموما بسیار سخت، بادوام و بسیار جلاپذیر است. درواقع از رایج ترین سنگ های ساختمانی هستند. رنگ سنگ ساختمانی گرانیت معمولا توسط میزان فلدسپار آن تعیین می گردد و به رنگ های خاکستری و صورتی روشن تا صورتی یا قرمز تیره، دیده می شود.
مقاومت گرانیت در برابر هوازدگی بسیار بالاست لذا از آن هم در مصارف داخل و هم خارج ساختمان استفاده می شود. هرچه دانه های گرانیت یکنواخت تر باشد سنگ ساختمانی ارزش بیشتری دارد. از انواع گرانیت ساختمانی می توان گابرو، بازالت و دیاباز را نام برد که به آنها اصطلاحا گرانیت سیاه می گویند.
سنگ ساختمانی مرمر (Marble Stone)
مرمر حاصل دگرگونی سنگ های آهکی ست. سنگ ساختمانی که عموما تاثیر فشار و حرارت در حین دگرگونی، در اثر تبلور مجدد، بافت بلورین متمایزی پیدا می کند. بیشتر مرمرها بافت در هم قفل شده دارند.
سنگ مرمر دارای انواع رنگ های سفید، خاکستری، سیاه، سبز، قرمز، زرد و ارغوانی می باشد ولی مرمر خالص سفید و شفاف است. مرمر برای تزئینات و مصارف داخل ساختمان و کارهای هنری استفاده می گردد.
سنگ ساختمانی مرمریت
از دیگر سنگ های ساختمانی که از قضا از رایج ترین سنگ های ساختمانی هم است مرمریت نام دارد. مرمریت سنگ ساختمانی آهکی ست که تا حدودی دگرگون شده است.
همچنین وزن مخصوص بیشتر از سنگ آهک داشته و جز سنگ های نرم محسوب می شود که با توجه به وجود ناخالصی، این نوع سنگ به رنگ های تیره تا روشن مشاهده می گردد. برای فضاهای داخلی ساختمان ایده آل است.
انواع سنگ ساختمانی مرمریت
سنگ مرمریت هم از رایج ترین سنگ های ساختمانی به شمار می رود. درادامه به انواع آن می پردازیم.
- سنگ ساختمانی چینی: به مرمریتی گفته می شود که بافت تمام بلورین دانه ریز و هم اندازه دارد. سنگ چینی در مناطق دگرگونی با شدت کم تشکیل می شود.
- سنگ ساختمانی کریستال: به مرمریتی گفته می شود که بافت تمام بلورین دانه درشت و هم اندازه دارد. کریستال در مناطقی تشکیل می شود که شدت دگرگونی زیاد تا متوسط باشد.
- سنگ ساختمانی ابری: به مرمریتی گفته می شود که حاوی نوارهای غیر موازی از تمرکز کانی های روشن و تیره باشد. این ویژگی به سنگ حالت ابری می دهد.
با تشکر که در این مقاله همراه با ما بودید.